Wat is een SJT?

Een SJT staat voor Situational Judgment Test. In veel gevallen is dit ofwel een vragenlijst met vragen er in of een test met videofragmenten.  Bij elke vraag krijgt de deelnemer een werkgerelateerde situatie beschreven. Vervolgens wordt een aantal alternatieve reacties aan de deelnemer beschreven. Ook sommige inbaskets werken met dergelijke situaties en reacties. De deelnemer moet de alternatieven beoordelen in het licht van de situatie. Er zijn ook SJT’s waarin je eerst in video de situatie krijgt voorgeschoteld in een filmfragment, waarna je zelf mag reageren. Je reactie wordt dan met een camera opgenomen en later beoordeeld.

Voorbeeld van een deel uit een SJT:

Jij bent naast al je andere taken projecttrekker van pilotproject ‘Teamwork! ‘. Het project heeft als doel om de samenwerking tussen teams structureel te verbeteren. . Na een positieve evaluatie van de pilot door alle betrokkenen is het project  door jou en je manager gepresenteerd bij de directie. In de directievergadering die daar op volgde is tot jouw verbazing besloten om het project Teamwork!  te annuleren en een gerenommeerd adviesbureau in te huren om de efficiency in het bedrijf te verbeteren.
Geef bij de uitspraken hieronder aan in hoeverre deze bij je passen.

  1. Ik beleg een vergadering met alle leden van het projectteam om te overleggen wat hieraan te doen is.
  2. Ik maak een afspraak met mijn manager en probeer hem over te halen bij de directie te gaan protesteren.
  3. Ik leg mij neer bij het bericht en neem mij voor op korte termijn bij een gelijksoortige organisatie te solliciteren.
  4. Ik leg mij neer bij dit bericht en neemt mij voor verder vooral de eigen taken uit te voeren.

Voordelen van een SJT in een assessment center

In het algemeen staan SJT’s dichter bij de werkelijkheid, bij het echte werk. Veel meer dan bijvoorbeeld een intelligentietest of IQ test. Ze worden bovendien vaak in “video” aangeboden. Dat levert het volgende op:

  • Goede acceptatie door kandidaten of sollicitanten. Deze begrijpen dat de SJT met het werk te maken heeft en vinden het realistisch en zinvol,
  • Een goede voorspellende waarde. In de beste gevallen wordt de SJT gemaakt voor een enkele functie, beroep of rol. Dat komt de predictieve validiteit nog meer ten goede.

 

Uitgevers van SJT’s in Nederland:

Lees hier verder wat een inbasket is.