Assessment met AI

Artificial Intelligence in Assessment Centers

Wij werken nu een aantal jaren met AI in assessment centers om resultaten van kandidaten te beoordelen. Inmiddels hebben we er veel plezier van. Dit omdat we* antwoorden die kandidaten geven en als tekst intypen, nu gestructureerd beoordelen. Kortweg werkt het zo:

  • De kandidaat krijgt een opdracht die over de organisatie Highlight gaat
  • Vervolgens kan hij of zij met tekst antwoorden geven. Bijvoorbeeld het antwoord op de vraag: Welke vragen heeft u nu over het bedrijf Highlight?
  • Na dertig minuten sluit het scherm
  • De ingevoerde teksten worden door AI beoordeeld en het rapport is binnen een minuut bij de adviseur.

*) we= IBM Watson

De resultaten van de beoordelingen door AI zijn goed. Kandidaten vinden het een fijne assessment oefening. Relevant en aansluitend bij de inbasket die ze hebben gemaakt. Je krijgt in de evaluatie opmerkingen als:

“Ik werd in dat assessment serieus genomen”

En dat vertellen ze verder aan de werkgever.

Adviseurs vinden het enorm belangrijk dat dergelijke open informatie toch gestructureerd beoordeeld wordt. Het is efficient. Ze weten dat het een voorwaarde is voor een betrouwbaar en valide assessment. Daarbij kiezen we voor een rapport met “tweesporen aanpak”. De adviseur heeft het gemak van de scores van de AI en de zekerheid dat antwoorden van de kandidaat ook nog na te lezen zijn. 

Hieronder een voorbeeld waarin de antwoorden van de kandidaat zijn beoordeeld. De scores sluiten aan bij de InBasket scores. Klik hieronder om een bladzijde te zien.

Het rapport heeft diverse bladzijden. Je kunt bijvoorbeeld terug lezen over welke onderwerpen de kandidaat informatie heeft opgevraagd. Klik hieronder om een bladzijde te zien.

We zijn benieuwd naar uw reactie of uw ideeën. Stuur ons een bericht of mail. 

uw reactie