Een postbakoefening voorbereiden

We krijgen met regelmaat mail van mensen die een postbakoefening willen voorbereiden of oefenen. En dat is begrijpelijk. Je gaat een assessment center doen en daarin wil je het beste van jezelf laten zien: je wilt goed uit het assessment center komen. Daarbij is de kans groot dat je voor het eerst een postbak maakt en dan voelt het goed als jij je hebt voorbereid.  In deze blog helpen wij je op weg met tips voor de postbakoefening.

wat is een postbakoefening

In de meeste postbakken krijg je een echte werksituatie voorgelegd. Bijvoorbeeld de werksituatie van een afdelingsmanager of een teamleider. Dat doen ze door je een groot aantal emails te geven waar je op kunt reageren of waar je iets mee moet doen. Die emails komen uit die werksituatie. En je krijgt doorgaans een uur om alle emails af te handelen. Moderne postbakken: 

voorbereiden is het halve werk

Bij veel postbakken krijg je van te voren instructies. Die instructies krijg je voordat je de oefening gaat maken. En vaak krijg ze je ook al thuis toegestuurd. Die instructies zijn veel belangrijker dan je misschien denkt. Het maakt uit of je ze goed gelezen hebt.

let op je doelen

In postbakken krijg je vaak doelen mee. Dat zijn de de zaken die je aan het eind van de oefening bereikt moet hebben. In de instructies noemen ze het meestal “doelen”of “doelstellingen”. Na de oefening worden je resultaten op die doelen berekend.

let op de tijd

Je krijgt voor een postbakoefening vaak maar een beperkte tijd. De meeste mensen die onze postbakoefening maken zeggen dat ze dat het lastigst vonden: om alles binnen de tijd af te krijgen. Hierbij de volgende tips.

let op je team (de mensen)

In de instructies krijg je al te lezen wie er in de postbakoefening in je team zitten. Hierbij lees je hun namen, hun functies en waar ze wel of niet goed in zijn. daarbij staat dan soms ook welke werktijden ze hebben. Samen met jou zijn dit zijn de mensen waarmee je het werk moet aanpakken. Bij het nakijken van de postbak wordt er op gelet of je mensen goed hebt ingezet (goed hebt gedelegeerd). Hierbij horen deze tips: