Functioneringsgesprek voorbereiden
Een functioneringsgesprek voorbereiden is misschien wel het belangrijkste deel van het gesprek omdat een voorbereid gesprek:
- een fijner gesprek is
- beter verloopt en
- meer oplevert voor medewerker en leidinggevende.

Wil je je komende functioneringsgesprek voorbereiden?
De belangrijkste onderdelen van de voorbereiding:
- Plan het functioneringsgesprek Omdat beiden het gesprek willen voorbereiden is het beter om minstens een week verder te plannen. Er is geen enkel bezwaar om dit gesprek nog verder weg te plannen. Vaak wordt aan het eind van een gesprek al de afspraak voor het volgende gesprek gemaakt. Hoe lang duurt een functioneringsgesprek? Plan anderhalf uur in. Een gesprek kan dan later (veel) korter zijn. Na anderhalf uur is de energie soms uit het gesprek. Als het gesprek na anderhalf uur nog gaande is, is het soms beter om te beëindigen en een afspraak voor een volgend gesprek te maken. Let bij het inplannen ook op een locatie: kies een afgesloten ruimte waarin u ongestoord in gesprek kunt zijn en blijven.
- Maak een agenda: voor medewerker en leidinggevende werkt het goed om van te voren te weten wat de onderwerpen zijn. Je kunt onderwerpen voorbereiden, en het gesprek zelf houdt vaart en energie. Medewerker en leidinggevende kiezen daarom elk de onderwerpen die zij zelf belangrijk vinden en willen bespreken. Zij laten elkaar van te voren weten welke onderwerpen dat zijn. Dat is dan de agenda van het gesprek.
- Bereid de onderwerpen voor: als medewerker of leidinggevenden onderwerpen op de agenda zetten, is het concreet en fijn als dat onderwerp is voorbereid. Een simpele tip voor het voorbereiden is het beantwoorden van de Waarom, Wat en Hoe vragen. Voorbeeld:
– Waarom zet ik dit onderwerp op de agenda
– Wat is het of waar gaat het over?
– Hoe wil ik dit bespreken?
Zie ook :