Wat is ontwikkelen van talent?

Ontwikkelen van talent: de mogelijkheden

Ontwikkelen van talent is goed mogelijk. Bij een werkbare definitie van talent gaat het om gedrag en prestaties die in een situatie geleverd worden. Dat maakt talentontwikkeling haalbaar. Hierbij kun je denken aan:

  • In de juiste situaties de goede dingen doen
  • Versterken van het gedrag
  • Verbeteren van de prestaties

Er is veel onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van talent. Hier komen een viertal zaken uit die noodzakelijk zijn om je talent te ontwikkelen:

Een kritisch zelfinzicht en veel feedback

Mensen die echt presteren zijn voortdurend bezig met hun feedback. Ze zoeken informatie over hoe ze het zelf doen en hoe anderen het doen. Ze vragen bijvoorbeeld experts om hun mening. Of ze kijken goed wat anderen doen.

De juiste “mindset”

Dit is een term van Carol Dweck. Uit haar onderzoek blikt dat sommige mensen een “change mindset hebben. Dat wil zeggen: ze geloven dat ze door inspanning zich zelf kunnen verbeteren.

Gericht oefenen

Dit is een term van KA Ericsson. Het betekent dat heel precies hebt uitgezocht wat je wilt bijleren. Wat het is, op welk niveau en met welk doel. Vervolgens ga je dat heel veel en goed oefenen. Het blijkt dat mensen die bijzonder presteren daar veel tijd in steken.

Intrinsieke motivatie

Om zoveel tijd te besteden aan je eigen talenten is veel inspanning en doorzettingsvermogen nodig. Dat betekent dat je het echt leuk moet vinden. Intrinsieke motivatie is plezier hebben in iets omdat je het leuk vindt om te doen.

 

Klik hier voor de definitie van talent