Toegepaste intelligentie meten

Als assessment-pro wilt u alles weten van de tests en tools die u inzet. U bent al  bijgepraat *  over de psychometrische eigenschappen van Highlight. In deze nieuwsbrief gaan we in op de twee meest gestelde inhoudelijke vragen:

  1. waarom is er een beperkte correlatie tussen IQ-tests en de online assessment-oefeningen?
  2. wat betekent dit voor de validiteit van ons assessment center?

 

Praktische intelligentie; er is meer dan denkniveau

De correlatie tussen complexe assessment-oefeningen blijkt er in menig onderzoek te zijn. Maar deze is beperkt en komt niet voorbij .3. Dit merkt u ook in uw eigen dossiers. De meeste auteurs zeggen daarover: Het is een kwestie van niveau. De oefening vraagt wel om een bepaald niveau van intelligentie. Zodra dat niveau er is, is er nog maar een lage correlatie. Bijvoorbeeld: voor Highlight is HBO-niveau of hoger vereist om ver genoeg in de oefening te komen. Daar staat tegenover dat een niveau van analytische intelligentie (een begrip van R. Sternberg) toch niet genoeg blijkt te zijn om het in de praktijk goed te doen. Om succesvol te zijn in de praktijk moet je doorzien wat er in de praktijk wel èn niet werkt. Succesvol zijn in de praktijk werkt als een scenario: In situatie X is Y vaak de beste reactie. En deze manier van redeneren vraagt om praktische (of toegepaste) intelligentie. Praktijkervaringen en -kennis dragen bij aan deze intelligentie. Veel asessmentoefeningen zijn Situational Judgement Tests (SJT’s). Ze vragen van iemand welke reactie in situatie X werkt.

De praktijk is multi-dimensioneel

Een oefening als Highlight* is een vorm van een SJT: Highlight bestaat uit 28 situaties met 300 mogelijke reacties. Uit veel onderzoek blijken assessment-oefeningen goed bij te dragen aan de validiteit van assessment centers en SJT’s doen dat in het bijzonder. De complexe oefening (en de SJT) lijkt de complexiteit van het echte leven goed te weerspiegelen. De meest gelezen verklaring daarvoor is dat de oefeningen dicht bij de praktijk liggen. Als het goed is, zijn het bijna arbeidsproeven.
De prediciteve validiteit van SJT’s is vooral goed als u ze voor de juiste functie inzet. Tegelijkertijd zijn de correlaties van deze oefeningen met de klassieke tests in uw assessment center laag. De verklaring hiervoor is dat de SJT’s “multidimensioneel” zijn: er zijn meerdere eigenschappen nodig om de oefening tot een goed einde te brengen. Een helder artikel hierover is van Lievens en Chan.
Dat maken we mee in de praktijk: Verschillende personen met verschillende eigenschappen kunnen even succesvol zijn. Een goede reden voor het gebruik van assessment-oefeningen waarin het praktisch resultaat wordt beoordeeld: Goed om te meten HOE iemand iets doet, nog beter om te meten WAT iemand bereikt.

Online assessment

Voeg met groot gemak praktische oefeningen toe aan uw assessment center:

  • Zeezicht – meet plannen en organiseren. In te zetten voor management functies, teamleiders en planners. Gebruiken voor assessment vanaf MBO-niveau.
  • Highlight – meet plannen, organiseren en effectief managen. In te zetten voor functies waarin de manager resultaat verantwoordelijk is. Gebruiken voor assessment vanaf HBO-niveau.
  • Utopia – meet analyseren en beslissen vanaf HBO-niveau. Inzetten voor assessment van beslissers: Bestuurders, managers en beleidsadviseurs. Gebruiken voor assessment vanaf HBO-niveau.

 

*) Psychometrische eigenschappen Highlight: Vanzelfsprekend zijn van Highlight de psychometrische eigenschappen onderzocht. Een kort verslag van dit onderzoek kunt u vinden op LinkedIn: InBasket Expertise Group.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *