Wat is Ikigai?

Dit is Ikigai

Ikigai komt uit het Japans en is een combinatie van de woorden iki  (“leven”) en kai (“waarde”, “doel”). Ikigai (生きがい) kun je in het kort vertalen als reden om te leven.

Ikigai bestaat uit vier onderdelen:

 1. Waar je van houdt
 2. Waar je zelf blij van wordt
 3. Wat je wilt bijdragen aan de wereld
 4. Waar je voor wordt betaald.

Ikigai is een bron van welzijn.

Het meest bekende onderzoek naar Ikigai is de zogenoemde Ohsaki onderzoek. In dit onderzoek werd 43000 mensen de vraag voorgelegd ” Heb je het gevoel van Ikigai”. Die zelfde mensen  werden 7 jaar gevolgd. In die 7 jaar overleden er meer dan 3000 mensen. Mensen die laag hadden gescoord op de vraag over hun Ikigai  hadden een beduidend grotere kans om bij die 3000 te horen. 

 
Alles over Ikigai
  Add a header to begin generating the table of contents

  De vier vragen van Ikigai

  Ikigai bestaat uit vier onderdelen. Het gaat erom dat je het gebied vindt waar die vier odredlen elkaar overlappen. De vier onderdelen zijn het best weer te geven als vier vragen.

  Waar houdt je van?

  Hierbij gaat het erom wat je graag doet. Datgene waar je blij van wordt, gewoon omdat je het doet. Zonder dat je let op geld of op wat andere mensen deken. Daarom noemen we het ook wel intrinsieke motivatie. Je merkt het vaak als je iets doet waar je ” helemaal in op gaat”. Dit is de zogenaamde “flow”.

  Waar ben je goed in?

  Dit is niet voor iedereen een gemakkelijke vraag. Onbescheiden zeggen wat je zelf goed kunt, dat kan niet iedereen. Daarbij kunnen het ook zaken (werkzaamheden) zijn  die je niet leuk vindt. En het is lastig om die twee uit elkaar te houden. Soms werkt het heel verhelderend om aan andere mensen te vragen wat zij vinden. Bijvoorbeeld wat er goed is aan jouw werk of jouw optreden. 

  Wat heeft de wereld van jou nodig?

  Dit is de meest ingewikkelde vraag. Waar ben jij voor op aarde? Het heeft met je eigen manier van denken te maken maar ook met je omgeving: Je werk, je thuissituatie en bijvoorbeeld jouw cultuur. Daarbij gaat het er niet om waar anderen jou voor nodig hebben, het gaat juist om jouw overtuiging: wat jij wilt betekenen voor de wereld om je heen.

  Waar kun je voor betaald krijgen?

  Je leest al aan de vraag dat die niet per se over je huidige werk hoeft te gaan. Dat kan maar het hoeft niet. het gaat erom wat anderen waardevol genoeg vinden om jou voor te betalen. Dat kan salaris zijn.  Deze vraag ligt dicht bij de vraag waar anderen je goed in vinden. 

  Ikigai is waar je vier antwoorden samen komen

  Uiteindelijk gaat het erom bij “ikigai”  dat je antwoorden op de vier vragen met elkaar te maken krijgen. Als je kunt zeggen dat betaald krijgt voor iets wat je leuk vindt, wat je goed kan EN wat je belangrijk vindt, dan bereik je Ikigai.  Hieronder staat het beschreven in twee voorbeelden. 

  • Ik wordt heel blij van het werken met cijfers en het maken van berekeningen.
  • Mensen vinden mijn financiele overzichten heel goed. Ik help enkele familieleden met hun belastingaangifte.
  • Ik vind het mooi als ik iets voor mensen beteken door hun financien op orde te krijgen. 
  • Ik werk nu als supervisor op een call center.  Ik stuur mensen aan en begeleid ze.
  • Ik wordt er heel blij van als kinderen kan begeleiden. Soms is dat met een enkel kind, soms in een groep.
  • Ik merk dat ik heel gemakkelijk met een kind in gesprek kom. 
  • Ik wil nuttig zijn voor mensen en voor de maatschappij.
  • Ik heb het aanbod gekregen om leerkracht te worden en het vereiste te diploma te halen. 

  Het valt je vast op dat de persoon in het tweede voorbeeld op weg lijkt naar Ikigai. In het eerste voorbeeld zou er iets aan de hand kunnen zijn.